Egentligen kan man säga passionsveckan också - det låter lite mer spännande tycker jag...
I skolan fick man lära sig att alla dagar innebar olika saker, så jag tar tillfället i akt att härmed upplysa massorna:
Måndag = Korvmåndag (el. Magermåndag för veggisar). Äntligen är fastan slut. Korvfrossa!
Tisdag = Vit-tisdag. Tvättdag - idag är dagen man ska tvätta för att få tvätten extra vit och fin.
Onsdag = Dymmelonsdag/Askonsdag. Idag, fast för länge sedan, förråde Judas Jesus. På medeltiden ringde man i kyrkklockorna med en träkläpp (dymmel) istället, och man smorde in sig med aska för att sörja den sorgliga händelsen.
Torsdag = Skärtorsdag. Häxorna flyger till Blåkulla, och Jesus tvättade sina lärjungars fötter (ordet skär betyder just "ren") och instiftade nattvarden. Om huruvida detta skedde samtidigt tvistar de lärde.
Fredag = Långfredag. En lång dag full av pina för att påminna sig om hur Jesus led på korset. Några tips: piska varandra, lägg sten i dina skor och späk dig genom att bara äta ärtor och kall potatis. Själv har jag redan hämtat in riset...
Lördag = Påskafton. Nu får man verkligen frossa! Lammet vi äter är en biblisk figur, och äggen symboliserar pånyttfödelse. Faktiskt redan på 1200-talet skapade man vackra ägg genom att färga dem med lökskal.
Söndag = Påskdagen. Tyckte man att lördagen var den stora festdagen så var man fel ute. Detta är nämligen dagen då Jesus sägs ha uppstått från de döda, och eftersom påsken är en kristen högtid så är man ju nästa nödd och tvungen att hålla med om att det faktiskt är lite av ett klimax på hela härligheten.