2009-01-11

Brödbakardag

Idag serveras det ChiliConCarne här hemma, och då måste man faktiskt ha nybakt bröd. Idag blev det Tyskt ölbröd. Sehr gut!

Tyskt ölbröd (2 bröd)
50 g jäst
33 cl porter
1 ½ dl mjölk
½ dl sirap
1 tsk salt
2 msk brödkryddor
12 dl rågsikt
ca 2-3 dl vetemjöl

Värm öl och mjölk till fingervärme ca 37 grader. Smula jästen och rör ut den med lite av degspadet i en rymlig bunke. Tillsätt övriga ingredienser i den ordning de står nämnda. Arbeta sist in så mycket vetemjöl att degen lagom släpper bunkens väggar. Jäs degen under handduk ca 40 min.

Arbeta degen smidig på mjölat underlag. Forma två bröd och låt dem jäsa på smord plåt under handduk ca 40 min. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175 grader 45-55 minuter eller tills de känns klara. Pensla bröden med vatten när de kommer ur ugnen och låt dem svalna på galler under handduken.