2009-02-28

Idag tog vi bussen till Åby centrum (denna metropol!) och sedan tog vi en promenad till Ågelsjön. Picknick hade vi med oss, nybakt bröd och varm choklad, och det var hemskt mysigt. Hela dagen var vi ute i vårvädret, och jag var så slut att jag var tvungen att ta en tupplur när jag kom hem.

Fler vårdagar år folket!

Här är receptet på vårt nattjästa picknickbröd:
50 g jäst
3 dl filmjölk
2 dl vatten
1,5 msk flingsalt
11 dl mjöl av olika slag
2 dl grovhackade nötter och torkad frukt

1. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i filmjölk och vatten. Blanda ner salt och mjölet lite i taget.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den minst 5 min.
3. Kavla ut degen och rulla ihop till två limpor.
4. Lägg limporna i två smorda avlånga formar, ca 1 1/2 liter. Täck med en bakduk och ställ den i kylen över natten.
5. DSätt ugnen på 200°. Pensla ovansidan av brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
6. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna innan du skär det i skivor.