2009-03-16

Soppmåndag

Känner mig lite krasslig och nere idag, och då brukar champinjonsoppa hjälpa. Passar även på att baka "Ett fantastiskt bröd".

Ett fantastiskt bröd, ca 18 st.
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g (½ paket) jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
12 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)
1-2 tsk kumminfrön (mitt eget påhitt, kan uteslutas)
+ mjöl till utbakningen.

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av mjölkvattnet och rör om med trägaffel tills jästen löst upp sig. Häll i resten av vätskan och rör ner mjölet. Rör ihop allt med en träslev, täck bunken med en handduk och jäs 1-1 ½ timme.

Värm ugnen till 250 grader och täck två plåtar med bakplåtspapper. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen på det mjölade stället - knåda INTE. Strö ytterligare lite mjöl över och platta sedan ut det hela lite försiktigt med handen (men kläm inte för mycket). Skär till degsjoket lite oregelbundet tills du får 18 bröd. Det gör inget att de ser lite egna ut, så länge de är ungefär lika stora.

Lägg degkluttarna på plåtarna och grädda sedan första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (låt den vänta under handduk vid första gräddningen). Låt svalna utan handduk.