2009-06-06

Självaste nationaldagen idag

D kom hem vid 8 imorse, det är inte klokt vad Guitar Hero kan göra med en människa!, så jag tog en sväng till Konstmuseet och gick på en visning av verk av Akseli Gallen-Kallela. Mycket vackra målningar. Jag blev så till mig att jag köpte nyöversättningen av Kalevala, så att jag har något mer att gotta mig i när jag är klar med mina födelsedagsböcker. (D mötte upp för en fika på museet lite senare, och så tog vi en Gallen-Kallela-sväng tillsammans också...)

Nu står Anna B:s örtkyckling i ugnen, och medan den göttar till såg ska jag ligga på spikmattan och läsa "Människohamn".

Anna B:s örtkyckling , 5 port
5 st kycklingklubbor, stora frysta
olivolja
200 g zucchini
2 st rödlökar
2 st paprikor
2 st morötter
4 st potatisar
svarta oliver
8 st vitlöksklyftor
2 tsk flingsalt
svartpeppar
1 msk timjan
2 tsk rosmarin
3 dl torrt vitt vin

Ta fram en långpanna och smörj den lätt med olivolja. Skär alla grönsaker i bitar/klyfor/båtar. Lägg i frysta (obs! otinade) kycklingklubbor och alla grönsakerna. Strö över oliverna och vitlöksklyftorna.

Salta och peppra. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja.

Sätt in i 200° ugnsvärme i 50–60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet. Servera med grönsallad med smulad chèvre och rostade pinjenötter.