2009-09-04

Oj, så det jäser

Idag köpte jag en påse dinkelmjöl med fullkorn, och nu jäser det minsann under bakhandduken. Jag fegade lite och följde receptet på påsen, men lite av D:s müsliblandning slängde jag iallafall i (solroskärnor, linfrö, tranbär, mandel, hassel- och valnötter). Det blir mumsigt att rosta till frukost imorgon bitti!

Två grova dinkelbröd
500 g dinkelmjöl fullkorn
500 g vetemjöl special fullkorn
300 g naturell yoghurt
3 dl vatten
50 g jäst
4 msk olja
4 tsk salt
4 tsk honung

Lös jästen i det uppvärmda vattnet, och häll i resten av ingredienserna. Arbeta degen minst fem minuter. Låt jäsa i 30 min. Knåda lite till, och lägg i smorda brödformar. (Det blir lite mer höjd på bröden om man kavlar ut degen, och sen rullar ihop den och lägger rullarna i formarna!) Låt jäsa i 30 minuter. Snitta brödet, pensla med vatten och grädda i 220 grader i 25-30 minuter.