2008-03-18

Kaffetårta

På arla.se hittade jag ett smarrigt recept på fryst espressotårta. (Jag använde iofs snabbkaffepulver, men det blev väldigt gott ändå.) Enkel att göra, lyxigt utseende (med lite riven choklad på), bra att förbereda innan och bara stoppa i frysen och så ska den tydligen vara god till whiskey...

Fryst espressotårta 8-10 port
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
2 msk kakao

Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk frystorkat espressopulver (eller ev. vanligt pulverkaffe )
1 dl florsocker
2 äggulor

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägg, äggvitor och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Blanda grädde, kaffepulver och florsocker i en bunke. Vispa grädden tjock. Vispa ner äggulorna. Bred ut grädden över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Låt kakan stå framme ca 30 min. före serveringen. Garnera med riven blockchoklad.