2007-05-06

Blommor och baguetter

Så har äntligen blommorna börjat blomma (inne med!), och jag antar att även kohagen börjar bli grön. I vilket fall börjar benen bli fulla av spring, och det känns rätt trist att häcka inne när man kan sprätta runt ute i den riktiga försommaren.

Känner man ändå av soleksemen kan man trösta sig med följande recept, som tar jättelång tid att göra:

Vridna baguetter, 3-4 st.
6 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl (jag tog hälften vetemjöl special fullkorn)

1. Rör ut jästen i vattnet.Tillsätt saltet. Blanda i mjölet, men spara lite till utbakningen. Lägg över en bakhandduk, och låt jäsa i ett par timmar.

2. När degen jäst färdigt häller du ut den på ett välmjölat bord. Knåda inte! Dela degen i tre eller fyra delar (en degskrapa är bra att använda), och forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Lägg bröden på plåt, och låt jäsa under bakhandduk i 15 minuter. Under tiden värmer du ugnen till 250 grader.

3. Grädda bröden i 12-15 minuter. Sen sänker du värmen till 150 grader och gräddar i ytterligare 15-20 minuter (15 minuter för fyra baguetter). Brödet är färdiggräddat då det låter ihåligt när du knackar på undersidan.