2007-02-17

Um, ja. Mer mat...

Ja, och sen hittade jag ju ett bra recept på tasteline.se också:

Lätt whiskey-tiramisú

2 paket kex savoiardikex (ladyfingers)
3 dl starkt kaffe
2,5 msk whisky (el. marsalavin, amaretto, konjak, rom, någon likör eller apelsinsaft)

4 äggvitor
4 äggulor
1 dl socker
125 g mascarponeost (en halv ask)
250 g Kesella (en burk)
1 msk kakao
(10 jordgubbar)

1. Ta fram en fyrkantig gratängform. Blanda kaffe och whiskey i en tallrik.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Det skall gå att vända skålen upp och ner utan att vitorna rinner ut. Vispa äggulor och socker mjukt i en annan bunke.
3. Blanda ner mascarpone och Kesella i socker och äggsmeten. Tillsätt sedan vitorna försiktigt.
4. Doppa kexen hastigt i kaffeblandningen och täck botten av gratängformen med kex. Bred över mascarponekrämen och lägg sedan på ett lager med doppade kex igen, tryck till lite med en sked, lägg ett nytt lager kex och lägg kräm överst.
6. Sikta över lite kakao (och garnera med jordgubbar). Ställ in i kylen och låt stå kallt ett par timmar före servering. Godast är den dagen efter, men då brukar det inte finnas något kvar…

(Vill man ha fet whiskey-tiramisú, hoppar man över kesellan, och använder 325 g mascarponeost istället.)