2007-02-21

Underskatta inte varm choklad!

Har börjat läsa ur boken Sätt och vett (1956) av Gerd Ribbing. Här kan man läsa om det mesta om det mesta, och även om allt inte känns högaktuellt är boken en charmig tillbakablick till en svunnen tid. Kapitlen har namn såsom När man hälsar, Att skriva brev, Cocktailparty, Biobesök, I bussen, Week-end på landet, Om renlighet och Damen på kontor.

Här följer ett kortare utdrag ur kapitlet Kafferep och tebjudning:
"Choklad - bjud på choklad någon gång! Varför ska chokladen vara förvisa till småbarnsbjudningarna? Säg inte att man blir fet av den! Det blir man minsann av kafferepets alla kakor och det blir man om man äter för mycket till teet också, En kopp choklad - det är otroligt läcker charm kring de små orden. Det är 1700-talet, när sprätthöken eller abbén serverades sin 'tass' choklad medan han konverserade, allt under det madame fick sitt hår pudrat. Choklad och rokoko - det är begrepp som hör tillsammans."

Till chokladbjudningen hör, enligt boken, även långa kryddskorpor, halverade bullar med smör på och wienerbröd värmda i ugnen. Mmmmmm....... Choklad någon..?